Finansiering bostadsköp

Att köpa en bostad är en väldigt stor affär och det är mycket som måste redas ut innan man genomför ett bostadsköp. Den här artikeln kommer främst fokusera på hur man ska finansiera sitt köp.

Är man redan etablerad på bostadsmarknaden det vill säga att man redan äger ett hus så har man en stor fördel om man jämför med personerfinansiera bostadsköp som ska köpa sin första bostad eftersom att alla bostadsförsäljningar mer eller mindre ger dig en vinst som du till stor del kan använda för att finansiera det nya bostadsköpet. Om du ska köpa din första bostad så måste du låna ihop till hela köpesumman samt spara ihop till handpenningen på egen hand, vilket givetvis sätter dig i en mindre fördelaktig sits.

Finansieringsmetoder

1:a gångsköpare = Lån + besparingar.
Etablerad = Vinst, Lån + besparingar.

De vanligaste sätten att finansiera ett bostadsköp på är därför genom lån och besparingar (om du är 1:a gångsköpare) om du är etablerad på bostadsmarknaden så är den vanligaste finansieringsmetoden att använda vinsten från försäljningen av sin bostad kombinerat med lån samt besparingar.

När du väl letar efter en bostad att köpa så måste du ha klart för dig vilken budget du kan röra dig inom och ifall du kan tänka dig att köpa ett renoveringsobjekt. Ska du köpa en bostad som behöver renoveras så måste du vara väldigt försiktig med din budget och verkligen kunna planera så att du kommer ha råd att renovera bostaden, många finner sig i situationen att de köper ett renoveringsobjekt som ligger inom deras budget men sedan när de börjar renovera så stiger kostnaderna och hamnar istället över deras budgettak vilket ofta får byggen att stanna av helt, en situation du inte vill befinna dig i.

Det är därför viktigt att ha klart för sig vad en renovering kostar innan man köper en bostad som behöver förbättras.