Målning

Bor du i lägenhet behöver du bara fundera på målningen inomhus i dina olika rum. Bor du däremot i hus behöver du också tänka på att huset ska målas på utsidan och på insidan. Om du har byggt ett helt nytt hus så börjar du från noll med att grundmåla. Vill du måla en ny färg på en vägg som redan har en färg så bör du skrapa bort den befintliga färgen innan du börjar. På ytterpanel räcker det med att du tvättar panelen med ett starkt kemiskt ämne och högtryckstvätten. Det här för att få bort smuts och för att den nya färgen ska fastna bättre.

Kan du inte måla själv eller har du inte tillräckligt med tid kan du få offerter från målare här.

Måla inomhus
Om du ska målas inomhus ska du först kolla hur materialet som sitter på väggarna i dagsläget ser ut och vad det är för material. Det går nämligen att måla direkt på tapeter om det nu skulle vara så att det är tapeter som sitter där i dagsläget. Är tapeterna gamla och slitna måste du dock skrapa bort tapeten risken är annars att när tapeten börjar falla av väggen så tar den målarfärgen med sig och det blir väldigt fult. Är tapeterna i skapligt skick behöver du bara tvätta av dem innan du börjar måla. Om det inte finns någon ytbehandling på väggen i dagsläget är det bara att börja måla.

Måla utomhus
När du målar utomhus exempelvis panelen på ett hus ska det vara uppehåll, om det regnar så blir det arbete snabbt förstört då färgen börjar rinna. Var säker på att det är uppehåll hela dagen innan du börjar måla då färgen behöver ha i vilket fall ett par timmar på sig innan den torkar helt.

PDF om att måla utomhus, tips på hur du ska göra.

Vad går att måla?
Tak, möbler, inredningsdetaljer, golv och mycket mer kan målas. Rådfråga en målare om du har ett speciellt material som du vill ha målat men inte vet hur man gör.