Renovera badrum
Badrum och kök är de rummen som kan öka värdet mest på din bostad och det är därför värt att lägga ner tid på att renovera badrummet vare sig du gör det själv eller anlitar hantverkare. Badrummet är det rum som de flesta har krav på att det ska vara fräscht, ljust och välkomnande, det är inte så roligt att duscha i ett gammalt badrum med ett smutsigt badkar.
När man renoverar badrummet är det värt att göra om hela badrummet frun grunden, ta bort de gamla kaklet eller fuktmattan som sitter i för tillfället och ta bort allt annat material såsom badkar, toalett och handfat . Beroende på hur gamla och slitna dessa är så kan du antingen sälja dem eller slänga dem, andrahandsmarknaden för förslitningsvaror såsom toaletter och badkar är inte allt för stor så det är nästan lika bra att slänga dem direkt och köpa nytt istället.
Få offerter från hantverkare i din stad på just din: badrumsrenovering
Så det du behöver köpa till ditt nya badrum är följande grundprodukter:
- Badkar eller Duschkabin.
- Toalettstol.
- Handfat, Tvättställ.
- Badrumsskåp + spegel.
Oavsett om du anlitar snickare eller ska renovera själv så kan du köpa de här produkterna själv, det finns ingen direkt anledningen till att hantverkaren ska köpa dessa då de ofta tar ut ett extra pris. Köp därför de här produkterna på egen hand antingen via din lokala bygghandel eller på internet på exempel bygghemma.se/badrum
Ett bra tips är att köpa en kombinerad badrumsmöbel med skåp, spegel och handfat i ett, så slipper du leta efter produkter som passar varandra. En kombinerad badrumsmöbel är en helhet som du enkelt installerar. En sådan här möbel kostar från 2500 kr och uppåt.
Renovera badrummet så här gör du – steg för steg
1. Börja med att ta bort det gamla kaklet eller plastmattan, använd en kofot för det här ändamålet, du kan också använda en bilmaskin eller en borrhammare om materialet sitter fast hårt. Tänk på att inte skada väggen för mycket, den måste vara intakt om du ska kunna kakla på den senare.
Läs mer om hur man river kakel här.
2. Städa bort allt damm som finns i rummet med hjälp av en industridammsugare. När rummet är rent är det dags att prima golvytan, detta för att binda damm och för att flytspacklet ska sätta sig bättre. Man bör vänta i 24 timmar innan man flytspacklar efter man har primat, om du ska ha golvvärme i badrummet så är det tid för att sätta i dem nu.
Här är en video på hur man lägger värmeslingor:
Se till att dina väggar är av gipsskivor, puts eller lättbetong/betong. Om dina väggar är av träskivor som ytterlager måste du använda något av ovanstående material för att badrummet ska bli godkänt, träskivor får alltså inte användas som ytterlager. Väggarna ska också behandlas med primer eller annat godkänt fuktskydd.
3. Det tredje steget är att flytspackla golvytan exempel på flytspackel som kan användas.
När du flytspacklar är det väldigt viktigt att du får ett fall ner mor golvbrunnen. Det betyder att golvet ska luta ett visst antal grader mot brunnen, detta för att vattnet ska rinna mot brunnen istället för ut i rummet, på det viset blir det en massa vatten som ligger kvar på golvet när du har duschat, och du behöver inte använda en duschskrapa över hela golvet så fort du har tagit en dusch. Det område där badkaret eller duschen placeras kallas våtzon, och det är inom det området som det ska vara ett fall.
Fall mot golvbrunn ska vara: 1:100-1:200
Mer information om flytspackel: www.tv4.se/bygglov/artiklar/tips-till-flytspacklingen
4. Efter flytspacklingen är det dags att börja sätta kakel och klinker.
Börja med att blanda fästmassan eller kakelfixet som det också kallas. Använd en tandad spackelskrapa (se bild nedan) för att placera ut fästmassan på golvet och väggarna, skiktet ska vara mellan 4-6 mm tjockt så att plattorna sätter sig ordentligt.
Tänk på att ha ut lite fästmassa åt gången så att du hinner sätta kaklet innan massan stelnar, arbeta dig successivt framåt.
Utförligare guide om att sätta kakel, viivilla.se
En bra bok som jag rekommenderar är Kakel, klinker & Mosaik där hittar du mängder med idéer när det kommer till kakling, boken tar bland annat upp hur du kan designa ditt badrum med hjälp av kakel. Boken kan ses som en inspirationskälla och en lärobok.
5. Fogning
Foga gör man för att fylla igen hålen mellan plattorna, använd fogmassa och applicera i den i hålen med en diagonal rörelse. När alla sprickor är fyllda bör du vänta en halvtimme innan du rengör plattorna. Använd en fuktig trasa eller svamp för det här ändamålet, ta inte bort för mycket fog fokusera på att ta bort smutsen på själva plattorna och försök att inte få med dig fogen mellan plattorna.
I det här klippet ser du hur man går tillväga för att foga:
En bra guide att läsa igenom för att lära sig mer om kakling.
6. Efter fogningen börjar din renovering bli klar, det enda som egentligen fattas är att sätta in och installera den nya toaletten, badkaret, duschen och handfatet och såklart badrumsskåpet.
Jag skulle vilja tipsa om Hafas videoguider om du vill lära dig mer om hur man installerar badrumsmöbler och diverse andra saker i badrummet.
Länkar.
Artikel som handlar om saker man bör tänka på när man renoverar badrummet – boverket.se
http://www.viivilla.se/Bygg/AMiljo/Supersakra-badrummet-46825 – En bra artikel om att motverka vattenskador i badrummet.
Jag brukar kolla in Pernilla Wahlgrens blogg ibland för att få inspiration, här är ett inlägg när hon renoverade om badrummet.